Picknickfestival

PICKNICKFESTIVAL

2018 års Picknickfestival lockade runt 500 personer till ett soligt och varmt Sandholmen. Medverkade gjorde Jonathan Carlsson, Allan och Ole, Viktoria Andersson, Rubb & Stubb. För barnen fanns möjlighet att prova på luftgevärsskytte, graffitivägg, jonglörskola, barnbokloppis.


Swisha gärna ett bidrag för framtida festivaler till Hembygdsföreningen nummer 123 589 18 90, märk med ”hatten”


Läs Vetlanda-Postens artikel från Festivalen HÄR


Picknickfestival för hela familjen

BJÖRKÖBY I år är det fem år sedan fröet såddes till det som idag är Picknickfestivalen i Björköby. "Målet med Picknickfestivalen är att det ska erbjudas lokal musik, vara enkelt men samtidigt trevligt för alla oavsett ålder", säger Erik Göransson som är en av arrangörerna.


För fem år sedan såddes fröet till det som idag är Picknickfestivalen. Allt började som en "picknickkonsert" som sedan har växt sig större och större för varje år. I år har hela tre musikakter annonserats ut: Björkömusikern Viktoria Andersson, singer-songwritern Jonathan Carlsson och duon Rubb & Stubb från Bodafors.


– Jonathan och Viktoria framför lugnare låtar medan Rubb & Stubb kör folkmusik. Vi ser Picknickfestivalen som en bra möjlighet för unga oerfarna musiker att pröva sina vingar, säger Erik Göransson som är scenansvarig och har varit med som arrangör sedan uppstarten.


Internationella artister

I år sätts det även internationell prägel på festivalen. Utöver de tre artisterna som har annonserats ut på förhand får festivalen besök av Allan Mortensen och Ole Rasmus Møller från Danmark. Det är första gången de danska artisterna spelar på Picknickfestivalen men det är inte första gången de är i Björköby.


– Stämningen här är väldigt mysig. Det märks att arrangörerna gör ett stort jobb för att samla Björköby, säger de.


Lokalt samarbete

Trots att man har en begränsad budget har det varit stor uppslutning under tidigare år. Förra året var det hela 500 personer som bar med sig sina brassestolar, filtar och picknickkorgar till hembygdsgården, Sandholmen. Inträdet och de flesta aktiviteterna under kvällen är helt gratis.


– Allt arbete med festivalen görs ideellt. Målet med Picknickfestivalen är att det ska erbjudas lokal musik, vara enkelt men samtidigt trevligt för alla oavsett ålder, förklarar Erik Göransson.


Något för alla

Att evenemanget är trevligt för alla oavsett ålder, råder det ingen tvekan om. De första tidningen stöter på, av drygt 400 besökare, är Liv och Theo Färnemyhr som är där tillsammans med sin pappa Jonas Färnemyhr.


– Det är första gången vi är här. Vi tog med oss barnens farmor och farfar från Tranås för att visa vad som händer häromkring, säger Jonas samtidigt som han ser på när Liv och Theo är fullt upptagna med att spraya graffiti.


Några andra som har sökt sig till Sandholmen den soliga onsdagskvällen är vännerna Marie-Louise och Peter Wennerhag från Mölnlycke samt Monika och Arne Bjernerud från Eksjö.


– Här är det trevlig stämning, liv och rörelse. Det är kul med så spridda åldrar och att det finns saker att göra för ung som gammal, konstaterar vännerna.


Artikel skriven av Ellen Broqvist, se bilder i artikeln


Sveriges Radio P4 Jönköping var även på plats, hör klippet HÄR


2017 års festival. Artikel HÄR

text + bild Jennie Johansson

Bilder från Picknickfestivalen 2016

2016 års Picknickfestival lockade över 400 personer till Björköby och Sandholmen.


Under kvällen bjöds det på musik från William Nilsson, Rubb & Stubb, Bea & Nina

och Carolins Capell.


På förmiddagen var Sveriges Radio P4 och sände direkt från förberedelserna och under festivalens första timma var Vetlanda-Posten där och sände live.


Till Sveriges Radio P4 Sommar HÄR, 2.18.30 in i programmet

Till Vetlanda-Postens livesändning HÄR 


Hembygdsförening och Hanna´s tackar alla inblandade för visat engagemang och tack till alla som var på fesitivalen.

Artikel i Smålands-Tidningen 2016-07-27